X

גישור בסכסוכים מסחריים

גישור בסכסוכים עסקיים מסחריים

בעולם העסקים והמסחר צצים לא פעם משברים בין שותפים עסקיים, בין סוחרים, בין ספקים לבעלי עסק ובין גופים מסחריים גדולים. הזירה העסקית והזירה המסחרית המהווים כר פורה לפעילות של גורמים מגוונים הופכות לא פעם לזירת התגוששות. בתי המשפט בישראל עמוסים לעייפה בסכסוכים שכאלה שנדרשים משאבים אדירים כדי להכריע בהם – זמן, כסף, ריצות ועוגמת נפש.

את כל אלה אפשר לחסוך אם פונים לפתרון הסכסוך באמצעי אלטרנטיבי – גישור. גישור הוא הליך המאפשר מציאת פתרון יצירתי לסכסוך, לאחר הידברות ומשא ומתן באמצעות המגשר, שהוא מעין מתווך המסייע לצדדים לזהות את סלע המחלוקת ולמצוא דרכים יעילות לפותרה. לשם מימוש יתרונותיו של הליך הגישור ועל מנת שיהא יעיל מומלץ להצטייד בשירותיו של עורך דין בעל מומחיות בגישור עסקי מסחרי.

1. מהו גישור?
גישור הוא הליך אלטרנטיבי לפתרון סכסוכים – הצדדים עצמם ביוזמתם או בהמלצת בית המשפט מונעים או משהים את הדיונים בבית משפט ומנסים להגיע להסכמות במינימום השקעה, זמן ומשאבים במסגרת הליך גישור. בהליך זה מגשר – רצוי שיהיה מוסמך (כל אדם יכול להיות מגשר ועל כן יש לוודא כי קיבל הכשרה מתאימה) – נפגש עם הצדדים לסכסוך למספר פגישות במהלכן משמיעים הצדדים את עמדותיהם וטענותיהם. מטרתו של הליך הגישור איננו פשרה, אלא מציאת  פתרון יצירתי שיניח את דעתם של הצדדים לסכסוך ויאפשר פעולות שיסיימו את הסכסוך.

החלל בו מתקיימות פגישות ההידברות מהווה מרחב מוגן עבור הצדדים שחשים חופשי להביע את אשר על לבם

(כל מה שנאמר בהליך גישור הוא חסוי וסודי לחלוטין) והמגשר מנווט את ההידברות כך שתהא יעילה, פוריה וממוקדת מטרה. הוא מנטרל, בעזרת הכלים שברשותו, רגשות שמסיטים את הדיון מן העיקר אל הטפל; מסייע לצדדים לזהות אינטרס אמתי ולא אינטרס מדומה המושפע מאמוציות, אגו ורגשות שליליים; ממקד את פניהם ומאמציהם של הצדדים בפתרון עתידי ולא בעבר המורכב והמתסכל; וכך, לרוב תוך מספר מועט של מפגשים מצליחים הצדדים להגיע להסכמות שפותרות את הסכסוך.

בסופו של הליך גישור מוצלח לרוב מגבשים הצדדים הסכם שתוקפו ומעמדו ככל חוזה מחייב שניתן לאוכפו בשלל אמצעים.

2. אילו סכסוכים בתחום העסקי-מסחרי יכולים להיפתר על ידי גישור?
כל סכסוך עסקי או מסחרי בכל תחום בין פעילים מגוונים בזירה העסקית ובזירה המסחרית בארץ ובעולם. ישנם סכסוכים בעסק משפחתי וכן סכסוכים מסחריים בין גופים גדולים, סכסוכים בין בעל עסק לספק ואפילו בין בעל עסק ללקוח. ישנם סכסוכי שותפים במסגרת של חברה, שותפות, עוסק מורשה, עמותה, אגודה שיתופית, חברה לתועלת הציבור ובכל דרך התאגדות אחרת.

3. האם ומדוע עדיף גישור כאמצעי לפתרון סכסוך על רקע עסקי-מסחרי? מהם היתרונות של גישור בין צדדים לסכסוך בעל אופי זה? למה לא לתת לבית משפט להכריע?
גישור עסקי וכן גישור מסחרי עדיפים פי מונים על התדיינות בבית משפט. מדוע? בשל מגוון סיבות, ביניהן:

א. חסכון במשאבים: הליך גישור מהיר, זול יותר ופחות מתיש מהתדיינות בבית משפט.

ב. יצירתיות: מטרתו של הליך גישור היא להגיע לפתרון יצירתי ולווא דווקא לפשרה. העובדה שלא חייבים לפתור את הסכסוך וכי אפשר להסתפק בפתרון מניח את הדעת שיאפשר לצדדים לחזור לשגרה מקלה מאד על פתרון הסכסוך. היצירתיות הזו פעמים רבות מונעת קריסה כלכלית של העסק ו/או החברה, מונעת פגיעה כלכלית של המעורבים ומאפשרת לא רק את המשך קיומה של החברה אלא לעתים אף ממנפת את הרווחיות העסקית הודות לפתרון יצירתי ויעיל במיוחד.

ג. יעילות: גישור היא אלטרנטיבה יעילה במיוחד לפתרון סכסוכים עסקיים מסחריים.

ד. פתרון מרצון ולא "מונחת מלמעלה": הליך גישור עסקי-מסחרי מוצלח מניב הסכם בין הצדדים. המילה הסכם היא מילה מרכזית – הצדדים לו מסכימים למה שנקבע בו וההסכם לא מונחת עליהם מלמעלה בדמות פסק דין מכריע של בית משפט.

ה. סודיות: בהליך גישור בשונה מבית משפט אפשר לחשוף הכל ללא חשש. סודיות זו מכונה חסיון. כל מסמך, טענה, אמירה או ראיה לא ייחשפו לאף אחד, אלא רק למעורבים בהליך הגישור.

ו. מניעת מלחמה כוללת: לרוב, דיונים בבית משפט וניהול תביעה והגנה מהווים קרקע פוריה מדי למלחמות. יש להתדיינות השפעה קיצונית על הסכסוך ומטבע הדברים היא מעצימה אותו וגורמת להסלמתו, בעוד לגישור עסקי וגישור מסחרי יש בדיוק ההשפעה ההפוכה של מיקוד, צמצום והקטנת נפח הסכסוך.

ז. נוחות: הגישור מתקיים מתי והיכן שהצדדים מעוניינים, בהתאם לזמינותם ותוך שירות הנוחות שלהם.

ח. מניעת הפגיעה בעסק: היתרון הבולט ביותר של הליך הגישור הוא העובדה שבזכותו ניתן להציל את העסק. ההליך בבית המשפט הוא לא רק ארוך, מתיש ויקר אלא הוא גם תמיד יוביל לתוצאה אחת בלתי רצויה לאף אחד מן המעורבים והיא קריסה של העסק. ככלל סכסוך בין שותפים מביא לתוצאה אחת והיא קריסת האישות המשפטית.

ראוי לציין כי גישור עסקי חשוב במיוחד כאשר מדובר בסכסוכים עסקיים משפחתיים. רבים מהעסקים בישראל הם עסקים משפחתיים. אחים, קרובי משפחה או בני זוג שהקימו עסק משותף. בהסתמך על הקרבה המשפחתית והאמון הבסיסי פעמים רבות שותפים משפחתיים לא טורחים להסדיר באופן ראוי את מערכת היחסים העסקית ביניהם. עובדה זו מהווה "פתח לצרות". במקרים אלה, בנוסף להיבטים העסקיים-משפטיים של הסכסוך ישנו גם היבט משפחתי, ממוני, רכושי, זוגי. הליך גישור מהווה הדרך היעילה ביותר לסיים סכסוך מורכב ורב רבדים שכזה.

4. איך יוזמים הליך גישור?
הצדדים בעצמם מחליטים לקיימו או שבית המשפט מפנה אותם לגישור.

5. כיצד מתבצע גישור בפועל?
מגשר נפגש עם הצדדים מספר פעמים, מתווך ביניהם ומסייע להם למצוא גשר שיתנשא מעל נהר המחלוקות הגועש שלהם ויהווה מנגנון יעיל לפתרון הסכסוך ביניהם, קשה ומורכב ככל שיהיה.

6. מיהו מגשר מוסמך לבצע גישור?
כל אדם יכול להיות מגשר. המגבלה היחידה בהיבט זה של גישור מסחרי וגישור עסקי היא הדרישה שהצדדים יסכימו לגישור ולזהות המגשר. ככלל, מומלץ לבחור מגשר שעבר הכשרה ככזה, מגשר בעל ניסיון בגישור עסקי וגישור מסחרי והכי מומלץ זה לבחור במגשר שהוא גם עורך דין עם התמחות במשפט עסקי ומשפט מסחרי.

7. האם ומדוע רצוי לבחור עורך דין כמגשר בסכסוך עסקי-מסחרי?
בוודאי, זה בהחלט רצוי. מגשר שהוא עורך דין בעל ידע ומומחיות בתחומים של משפט מסחרי ומשפט עסקי יכול לייעל אף יותר ולהעצים את יתרונותיו של הליך גישור עסקי והליך גישור מסחרי היעילים מאד ממילא. מדוע? בשל כמה סיבות:

א. ידע זה כוח: עורך דין מגשר בעל ידע בתחום המחלוקת וכן בתחום הגישור ולכן ניתן בעזרת שילובו בהליך גישור מסחרי או גישור עסקי להרוג שתי ציפורים במכה.

ב. עורך דין מגשר ידע בדיוק היכן לשים את הדגש, היכן להתמקד ויוכל להוביל את הצדדים למציאת פתרון יעיל ויצירתי לסכסוך.

ג. עורך דין כמגשר בעל ידע בתחומי משפט מסחרי ועסקי יוכל להשלים את מלאכת הגישור ולנסח חוזה בעין הצדדים שיהיה מחייב ואף יהיה מקיף ויכלול התייחסויות לכל הסוגיות, ינטרל מוקשים פוטנציאליים, יכלול דרכי התנהלות ומנגנוני פתרון סוגיות יעילים שימנעו סכסוכים עתידיים ויגררו שוב פניה לערכאות משפטיות.

ד. עורך דין מגשר יוכל להשלים את מלאכת הגישור תוך תשומת לב לכל ההיבטים המשפטיים של פתרון סכסוך עסקי-מסחרי, אשר מעצם טיבו נושא אופי משפטי מובהק.

ה. עורך דין מומחה לגישור מסחרי הוא בעל הבנה וידע שיאפשרו לו להוביל את הצדדים בבטחה לפתרון ראוי, רצוי ועדיף לכל המעורבים. רק עורך דין מומחה למשפט מסחרי יוכל להבהיר לצדדים מהן ההשלכות המשפטיות הנובעות ממעשיהם (האחד כלפי השני) ומהן האלטרנטיבות המשפטיות שיש להם. להסברים אלה חשיבות מרובה ביותר שכן הם ישפיעו על אופן התנהלותם של הצדדים ומגשר שאיננו בעלי ידע משפטי-עסקי-מסחרי לא יוכל לספקם.

פעמים רבות ההסבר המפורט והמושכל של עורך הדין המומחה מביא לסיום הסכסוך באופן שמונע את המשך קיומו של העסק ו/או החברה ומונע פירוק האישיות המשפטית.

8. מה קורה בסופו של הליך גישור?
אם הוא נכשל, הצדדים נאלצים להמשיך ההתדיינות בעניינם בבית משפט, אולם ברוב הפעמים הליך גישור מצליח ומביא לסיום הסכסוך אשר מגובש ונכלל לרוב בהסכם גישור שמנוסח כחוזה מחייב לכל דבר. להסכם גישור ניתן לתת תוקף של פסק דין על ידי אישורו בבית המשפט.