יצרנו הלכה חדשה – האופציות יחולקו במועד המימוש
אנו שמחים מאוד לבשר לכם, כי בתיק בו מטפל משרדנו בשיתוף עם עו"ד שמואל מורן מאז ינואר 2014, ניתנה לפני מספר ימים החלטה של בית המשפט העליון, אשר כוננה הלכה חדשה בתחום דיני המשפחה בישראל.
כב' השופט מני מזוז מבית המשפט העליון, דחה בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ולמעשה אישרר את ההכרעות הקודמות שהתקבלו הן בבית המשפט לענייני משפחה והן בבית המשפט המחוזי, שקבעו לראשונה ובאופן תקדימי, כי אופציות שהתקבלו אצל מי בני הזוג במהלך חיי הנישואין, ונקבעו כחלק מהרכוש המשותף,יחולקו בהתאם לשווין במועד המימוש ולא בהתאם לשווי במועד הפרידה (מועד הקרע).
מדובר בבני זוג, אשר נישאו בשנת 2001 וחיו יחדיו עד שנת 2012. במהלך חיי הנישואים, קיבל הבעל אופציות ממקום עבודתו דאז – חברת הייטק בה כיהן כשותף מייסד ולקח חלק בכל שלבתי הקמתה והתפתחותה.
במסגרת הליכי הגירושין עתרה האישה לקבל מחצית מאותן אופציות שקיבל הבעל. בין הצדדים לא הייתה מחלוקת כי מדובר באופציות משותפות, אלא רק על האופן בו יבוצע האיזון בהן. הבעל טען כי יש לבצע את האיזון על פי שווין של האופציות במועד בו נפרדו הצדדים (מועד הקרע). מנגד, האשה שכאמור יוצגה על ידי משרדנו בשיתוף עם עו"ד שמואל מורן, טענה שהיות והאופציות נצברו במהלך החיים המשותפים, ואין מחלוקת על היותן משותפות לצדדים, יש מקום, מכוח עקרונות "הצדק, ההגינות והשוויון", לאפשר לה להיות שותפה להמשך "החלום" המשותף וליהנות מהפירות, קרי לקבל את חלקה בעת מועד המימוש של האופציות, במיוחד כאשר זרעי אותו "חלום", נשתלו במהלך החיים המשותפים.
חשוב לציין, כי מבחינת האשה, הפיתרון המועדף היה לקבל את חלקה באופציות בעין, קרי שחלק מהאופציות יועברו לבעלותה, אך בשל מגבלות החברה וכתבי האופציות, הדבר לא התאפשר.
בחודש יוני 2017, ניתן פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון (תמ"ש 10339-03-12 כב' השופט נחשון פישר), אשר הכריע לטובת האשה וקבע כי יש למנוע פגיעה כלכלית בה. חלוקת האופציות על פי שווין במועד הפירוד, כפי שביקש הבעל היה גורם לפגיעה כאמור. בית המשפט סקר את הפסיקה בעניין זה, וקבע, כי לאור עקרונות העל של דיני המשפחה, יש מקום לחרוג מהעיקרון שקובע כי בעת פירוד יש מקום לבצע הפרדה כלכלית מוחלטת בין הצדדים.
בית המשפט קבע עוד, כי כאשר על הפרק עומדת לצדדים הזדמנות לקבל סכומי כסף משני חיים, כתוצאה ממימוש האופציות, יש מקום לאפשר לשניהם ליהנות מפירות האופציות, על אף שבפועל הן מוחזקות על ידי הבעל בלבד.
הבעל ערער על ההחלטה לבית המשפט המחוזי מרכז. ביום 13.9.18, בפסק דין ארוך ומנומק של השופטים כב' השופטת מ.ברנט, כב' השופט צ.ויצמן וכב' השופטת ח.קיציס (עמ"ש 19796-09-17), נדחה הערעור, תוך שבית המשפט מאמץ את מסקנותיו של בית המשפט לענייני משפחה, ואת הקביעה לפיה יש להותיר את מועד חלוקת האופציות, על פי שווין במועד המימוש העתידי ולא במועד הקרע.
בית המשפט המחוזי, סקר הן את הקביעות של בית המשפט לענייני משפחה והן את הוראות החוק והפסיקה הרלוונטיים וקבע באופן ברור, כי הפיתרון הראוי, הנכון והצודק ביותר הוא, דחיית מועד חלוקת שווי האופציות למועד מימושן בפועל, תוך קביעת מסמרות מהותיות בעניין זה.
הבעל לא אמר נואש ובחודש אוקטובר 2018 הגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון (בע"מ 7482/18). כאמור, לפני מספר ימים, כב' השופט מזוז, לאחר שעיין בפסקי הדין של הערכאות הקודמות וכן בתגובה לבקשת רשות הערעור שהוגשה על ידינו, החליט כי אין מקום לחרוג מהקביעות אודות אופן החלוקה של האופציות ודחה את בקשת רשות הערעור.
המשמעות המיידית היא, כי מיום 11.2.19 קמה הלכה חדשה בדיני המשפחה. מהיום אמרו – אופציות שצבר אחד מבני הזוג במהלך חיי הנישואים, יחולקו במועד המימוש שלהן!
ולא במועד שנקבע כקובע לצורך ההפרדה הרכושית בין הצדדים. באותו מועד, יוגדר היקף הרכוש המשותף הנתון לחלוקה, אך ככל ויהא צורך בכך, האיזון בפועל יעשה במועד מאוחר יותר, על מנת למונע חלוקה לא שוויונית של הרכוש ו/או קיפוח של מי מבני הזוג.
מדובר בהלכה מרחיקת לכת, שלמעשה משנה את האופן בו מתחלק רכוש משותף בעת גירושין, במיוחד כאשר בין הנכסים העומדים לפירוק, מצויות אופציות ו/או מניות ו/או נכסים אחרים ששווים עשוי להשתנות דרמטית בחלוף הזמן.
משרדנו שמח מאוד להיות שותף לכינון ההלכה החדשה, שבעיקרה עומד עיקרון השוויון והצדק, שהינו ערך שמשרדנו דוגל בו וחרט על דגלו כחלק מהשירות שאנו מעניקים ללקוחותינו.
פרטים נוספים על פסקי הדין, תוכלו לקרוא כאן:
גם בית המשפט המחוזי קבע – האופציות יחולקו במועד המימוש
גם בית המשפט המחוזי קבע – האופציות יחולקו במועד המימוש
בתיק אשר מתנהל במשרדנו, בשיתוף עם עו"ד שמואל מורן, ניתן בחודש יוני 2017 פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה (כב' השופט נחשון פישר) בו נקבע לראשונה ובאופן תקדימי, כי אופציות שהתקבלו אצל מי בני הזוג במהלך חיי הנישואין, ונקבעו כחלק מהרכוש המשותף, יחולקו בהתאם לשווין במועד המימוש.
לפני מספר ימים, אימץ בית המשפט המחוזי מרכז (כב' השופטת מ.ברנט, כב' השופט צ.ויצמן וכב' השופטת ח.קיציס), את מסקנותיו של בית המשפט לענייני משפחה, דחה את ערעור הבעל וקבע כי יש להותיר את מועד חלוקת האופציות, על פי שווין במועד המימוש העתידי ולא במועד הקרע.
בית המשפט המחוזי, בפסק דין מקיף ומנומק, סקר הן את הקביעות של בית המשפט לענייני משפחה והן את הוראות החוק והפסיקה הרלוונטיים וקבע באופן ברור, כי הפיתרון הראוי, הנכון והצודק ביותר הוא, דחיית מועד חלוקת שווי האופציות למועד מימושן בפועל.
בפסק הדין, ניתן למצוא מספר קביעות מהותיות ביותר לעניין האופן שבו מחולקים נכסים בין בני זוג, ואשר יש בהן להשליך על האופן שבו יבוצע איזון משאבים בעת פירוד:
בית המשפט עושה אבחנה בין "המועד הקובע" לעריכת האיזון, קרי המועד שבו מתגבשות היקף הזכויות המשותפות אשר יתחלקו בין הצדדים, לבין "המועד למימוש".
בית המשפט קובע כי אין הכרח לבצע הערכת שווי לרכוש המשותף במועד הקרע, וניתן להקדים או לאחר את המועד ובכול מכוח סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה מכוח סעיפים 6 ו- 8 לחוק יחסי ממון:
…" אמור מעתה, אין בית המשפט מוגבל אך ורק להקדמת מועד הערכת שוויו של נכס למועד הקרע אלא גם לאיחורו. ומהו המקור הנורמטיבי לכך? כפי שנרמז בבע"מ4860/16 הנ"ל, דומה כי הדברים עולים מתוך האמור בסע' 6 לחוק יחסי ממון המורה את הדרך למימוש הזכות לאיזון.." (ראה סעיף 33 לפסק הדין).
בית המשפט מפרש את סעיף 6 לחוק יחסי ממון, כמי שמאפשר לבית המשפט לענייני משפחה, מכוח סמכותו הטבעית, לנהוג בגמישות רבה, בכל הנוגע לאופן איזון ביצוע המשאבים בעת פירוד, לרבות מועדי הביצוע:
…" מילים אחרות סע' 6 (ג) לחוק מאפשר לבית המשפט לקבוע את אופן הביצוע ומועדי הביצוע לאיזון המשאבים של כלל הנכסים או חלקם. סע' זה אינו מגביל כלל ועיקר את מועד הביצוע למועד הקודם למועד הקרע וברי כי ניתן אף לאחרו למועד הקרע. ודוק, הדיבור "אופן הביצוע" או "מועד הביצוע" הוא רחב וכולל בחובו גם את הדרך הפיזית לביצוע האיזון – אם בעין אם בהערכת שווי, ואף את אופן הערכת שווי הנכסים ובכלל זה עיתויה.
עניין זה מתבקש מתוך תכליתו של חוק יחסי ממון – שווה בנפשך נכס שערכו במועד הקרע זעום וזניח ואולם מימושו מיד ובסמוך לאחר מועד הקרע יאמיר את שוויו לאין ערוך, ברי שלא יהא זה הוגן ובוודאי נוגד את עקרון הצדק החלוקתי להותיר את בן הזוג עם ערכו הפחות והלא ממומש של הנכס אשר צבר במהלך חיי הנישואים עם בן זוגו האחר.."
בית המשפט קובע, כי אין שוני בין חלוקת אופציות לפי השווי במועד המימוש, לבין נכסים אחרים אשר מתחלקים במועד שמאוחר ממועד הקרע, דוגמת קרנות השתלמות שמועד פירעונן לאחר הפירוד, קרנות פנסיה שונות ואף מדמה זאת לכרטיס הגרלה שנרכש במהלך חיי הנישואין, אך ההגרלה והזכייה הן לאחר הפירוד וקובע יש לקבוע את השווי לפי מועד ההגרלה, קרי מועד המימוש.
לעניין הפרטני של האופציות, קובע בית המשפט המחוזי, כי מדובר בנכס בלתי סחיר, שמועד מימושו מאוחר לפירוד ושוויו המירבי יתקבל, אם יתקבל במועד עתידי בלתי ידוע. קרי קיים פוטנציאל לרווח מהותי (אך גם להפסד). בנסיבות אלו, נקבע, כי אין כל סיבה למנוע מאחד מבני הזוג למצות את או נכס באופן מיטבי יותר מבן הזוג השני.
שלושת השופטים אימצו את קביעת בית המשפט לענייני משפחה, לפיה ביצוע החלוקה בהתאם לשווי במועד הקרע, ישקף ערך חלקי או ספקולטיבי בלבד של האופציה, אשר אינו מתאים לאיזון משאבים במסגרת משפחתית, בשל הרצון לשאוף לאיזון ושוויון בחלוקת הנכסים.
בית המשפט המחוזי, מוסיף קביעות חדשניות נוספות על גבי אלו שכבר התקבלו בפסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה ומחזק את מעמדו של עיקרון השוויון בעת חלוקת נכסים משותפים.
הפירוש שמעניק בית המשפט המחוזי לחוק יחסי ממון ולסמכות של בית המשפט לענייני משפחה לבצע את אופן האיזון והחלוקה של הנכסים המשותפים, הינו בעל חשיבות רבה לאופן שבו יבוצע איזון רכושי בין בני זוג, במיוחד בנכסים ששווים צפוי להאמיר בחלוף הזמן.
לקריאת הכתבה במגזין דה מרקר לחצו כאן>>
לקריאת פסק הדין המלא לחצו כאן>>
"מה שעולה בזול בסוף עולה ביוקר"
מכירים את האמרה המפורסמת – "מה שעולה בזול, בסוף עולה ביוקר"? לקוח של משרדנו, למד לאחרונה על בשרו עד כמה היא נכונה ומדוייקת.
ניסיון ורצון לצמצם בהוצאות הגדולות בעת רכישת דירה, הוביל לכך שההליך מול הקבלן התבצע ללא ליווי וייעוץ משפטי. התוצאה הייתה שגיאות חמורות בתחשיבי מיסוי, אשר עשויות לגרום ללקוח נזקים בסך מאות אלפי שקלים.
רוצים להימנע מתשלומי מס מיותרים? המשיכו לקרוא.
לפני זמן מה, התקבלה במשרדנו פנייה מאדם אשר בעקבות רכישת דירה, נחתה בתיבת הדואר שלו ביום בהיר אחד דרישת תשלום מרשויות המס בגובה מאות אלפי שקלים. הלקוח נזעק ונדהם ופנה לעו"ד מאור אסולין, בבקשה שייבחן את העניין ויבין על איזה רקע הגיעה דרישת התשלום.
בדיקה ראשונית ומהירה של עו"ד אסולין, הובילה למסקנה כי משום שהלקוח לא היה מיוצג בעת הרכישה, וביצע את הפעולות לבדו, נפלו טעויות מהותיות בדיווחים שהועברו לרשויות המס.
כך למשל, הלקוח כלל לא היה מודע לכך שדירה קודמת בה החזיק בעבר, עדיין רשומה על שמו, דבר שהוביל לחבות מס מוגברת בשל בעלות על מספר דירות.
בנוסף, הדיווח על העסקה נעשה ללא מתן תשומת לב לכך שבתחילת שנת 2018, נכנסה לתוקפה הטבת מיסוי משמעותית למי שבבעלותו יותר מדירה אחת. כלומר, הגשת הדיווח לרשויות המס לאחר 1.1.18 הייתה חוסכת לאותו לקוח אלפי שקלים, אותם שילם לחינם.
ככל ואותו לקוח היה מיוצג בעת הליך הרכישה, ייתכן מאוד וניתן היה לחסוך בתשלומי המס ששילם, ובוודאי להימנע מכך שיקבל דרישות תשלום בהיקף של מאות אלפי שקלים. כיום פועל עו"ד אסולין מול רשויות המס בניסיון לתקן את השגיאות שנעשו, ואנו מבטיחים לעדכן בתוצאות.
המסקנה – אלוקים מצוי בפרטים הקטנים. ייצוג משפטי מקצועי בהליכי מכירת ורכישת דירה, עשוי לחסוך לכם מאות אלפי שקלים ושכר הטרחה שמשולם עבור הליווי יכול להתברר כהשקעה הטובה ביותר שעשיתם.
פנו אלינו עוד היום לקבלת ייעוץ ראשוני בנוגע להליכי מכר ורכישה של נכסי מקרקעין
חתונה אזרחית וגירושים-מה הדין?
בשנים האחרונות יותר ויותר זוגות נישאים בחתונה אזרחית בחו"ל.
במידה שגם אתם שוקלים לקשור את גורלכם בגורל אהובכם באופן הזה, כדאי שתדעו כי ברוב המקרים, משרד הפנים ייטה להכיר בנישואים. עם זאת, אם אתם ובני הזוג שלכם משתייכים לדת היהודית, הרבנות אמנם לא חייבת להכיר בנישואים אך עדיין יכולה לקבוע כי עליכם להתגרש כדת וכדין או לעבור הליך להתרת הנישואין במקרה שחלילה תפרדו.
עסקאות מקרקעין חשודות
מסמך שפרסמה הרשות לאיסור הלבנת הון מנחה כיצד לזהות עסקאות מקרקעין שחשודות בשימוש ב"כסף שחור". "מסמך הדגלים האדומים" מיועד בעיקר לבנקים וגופים פיננסיים המחוייבים בדיווח לרשות, אך הוא רלוונטי גם עבור רוכשים, מוכרים וקבלנים – שעלולים להיות קורבן תמים לעסקאות לא מדווחות. ראו הוזהרתם.
לפרטים המלאים:
https://www.protocol.co.il/…/%D7%AA%D7%A1%D7%9E%D7%99%D7%A0…
חלוקת רכוש משותף
בני זוג שמתגרשים נאלצים לחלק ביניהם את הרכוש המשותף.
אופן החלוקה ייקבע בהתאם לאחת הדרכים הבאות:
הסכם ממון – במידה שבני הזוג ערכו הסכם מסוג זה לפני הנישואים או במהלכם. שימו לב: הסכם זה צריך לאשר בפני בית משפט, בית דין או נוטריון
הסכם גירושין – לאחר שהצדדים מחליטים להיפרד הם מנהלים מו"מ באמצעות עורכי הדין כדי לסיים את הנישואים בהסכם ומבלי לנהל הליכים משפטיים מיותרים או לחילופין כדי לסיים את ההליכים המשפטיים שהחלו
הגשת תביעות ל"איזון משאבים" ופירוק שיתוף בבית המשפט למשפחה – מדובר בתביעה לחלוקת הכספים והזכויות שבני הזוג צברו במהלך הנישואים, ופירוק השיתוף בדירת המגורים ובנכסי נדל"ן משותפים אחרים
לקבלת ייעוץ מקצועי בדיני משפחה פנו אלינו